Contacteer ons

Onderhoud

Periodiek reinigen met lauw water en een borstel is voldoende om de natuursteen in het voorjaar eventueel van alg en mos te ontdoen. Elke steen buiten kan door de schaduwzones en tijdens de winterperiode groen uitslaan, dit kan voor natuursteen zeer gemakkelijk verwijderd worden. Desnoods mag een kleine hoeveelheid geschikt zeepvrij onderhoudsmiddel toegevoegd worden. Teveel zeep creëert een filmlaagje waardoor onesthetische vlekken kunnen verschijnen. Steeds goed naspoelen bij gebruik van zeep.

Gebruik van een hogedrukreiniger is af te raden, het kan schade toebrengen aan de voegen en de natuursteen.

Opteer voor pH-neutrale reinigingsproducten voor natuursteen en volg strikt de instructies van de fabrikant. Doe tevens steeds een kleine test op een onopvallende plek. Ondoordacht omspringen met onderhoud kan een natuursteen beschadigen.

Aangezien de weerselementen inwerken op de steen, is het gebruik van beschermingsmiddelen en kleurverdiepers van zeer korte duur. Geef de natuur de kans om de steen zijn natuurlijk uiterlijk te geven.

Vermijd absoluut elk product met zuur (de meeste allesreinigers bevatten een zuur) en ontkalker op blauwsteen. Blauwsteen is immers een kalksteen! Zuren op kalkstenen verkleuren de steen. Deze vlekken zijn niet te verwijderen, maar integreren zich in de steen en vormen mee de patina, het uiteindelijke uitzicht van de steen.

 

Vlekken blijven oppervlakkig, natuursteen is ondoordringbaar en de natuurlijke patina beschermt de steen ook tegen vlekken. Zelfs de meest hardnekkige vlekken zoals vetvlekken (barbecue) dringen niet tot het hart van de steen door, ze blijven oppervlakkig.
De inwerking van zon en regen doet alle vetvlekken na verloop van tijd vervagen op een natuurlijke manier zonder de steen te schaden. Indien u geen geduld heeft, kunt u eventueel reinigen met een mild zeepsopje.

 

Krassen in natuursteen zijn afhankelijk van de hardheid van de steen, het zijn de  rimpels van de leeftijd. Het geeft karakter aan de steen en zorgt voor de charme van de materie.
Krassen volledig vermijden kan niet, een verzoete of gepolijste kalksteen is steeds krasgevoelig. Bij het belopen van deze vlakken zullen de krassen ook weer verdwijnen doordat deze zelf een patina zullen vertonen.

 

Vorstschade wordt niet veroorzaakt door de eigenlijke vorsttemperatuur maar door de vorst-dooi cycli.
Na een vorstnacht kan overdag de temperatuur boven het vriespunt liggen, en de volgende nacht er terug onder. Tijdens de overgang loop het smeltwater mogelijks in de poriën van de steen en de voegen, bij de vorst zelf zet het water uit. Deze uitzetting kan schade aan de steen en de voegen veroorzaken.

 

Dooizouten zijn nadelig voor de natuursteen en de voegen.